The Effect of Providing Fermented Katuk Leaves and Tofu Dregs Waste in the Ration on Carcass Weight and Carcass Percentage of Broiler Chickens

Authors

  • Bisma Bimartha Somantri Universitas Perjuangan Tasikmalaya
  • Nurul Frasiska Universitas Perjuangan
  • Putri Dian Wulansari Universitas Perjuangan Tasikmalaya

DOI:

https://doi.org/10.36423/baar.v5i2.1232

Abstract

This study aims to see the effect of giving rations containing fermented katuk leaves and tofu dregs on carcass weight and carcass percentage of broiler chickens. This study used 60 DOC broiler chickens which were divided into four treatments and five replications. Each experimental unit consisted of three rats placed in 20 cage plots. The experimental design used was a completely randomized design (CRD) with four treatments, namely P0 using 100% basal feed without fermenting katuk leaves and tofu dregs; P1 used 90% basal feed with 10% fermented katuk leaves and tofu dregs; P2 uses 85% basal feed with 15% fermented katuk leaves and tofu dregs; P3 uses 80% basal feed with 20% fermented katuk leaves and tofu dregs. The results showed that the use of feed containing fermented katuk leaves and tofu dregs had no significant effect (P>0.05) on carcass weight and however had an effect (P<0.05) on broiler carcass percentage.

References

Aryawan, H., Manullang, J. R., & Rahmatullah, S. N. (2022). Pemanfaatan daun katuk (Sauropus androgynus) terhadap produksi telur ayam petelur di CV. Zafa Anugerah Mandiri Muara Badak. Jurnal Ilmu Peternakan Terapan, 5(2), 70-75.

Ertina, E., Kastalani, K., Yemima, Y., & Kristina, K. (2021). Perbandingan dan Hubungan Bobot Hidup dengan Bobot Karkas Ayam Broiler yang Ditambahkan Jagung Kuning pada Pakan Komersial. JURNAL ILMU HEWANI TROPIKA (JOURNAL OF TROPICAL ANIMAL SCIENCE), 10(2), 64-69.

Fijana, M. F., Suprijatna, E., & Atmomarsono, U. (2012). Pengaruh proporsi pemberian pakan pada siang malam hari dan pencahayaan pada malam hari terhadap produksi karkas ayam broiler. Animal Agriculture Journal, 1(1), 697-710.

Herlinae, H., Kusuma, M. E., & Yulli, Y. (2022). Bobot Karkas dan Giblet Ayam Broiler dengan Penambahan Pakan Fermentasi Kelakai dan Dedak Padi pada Pakan Komersil. JURNAL ILMU HEWANI TROPIKA (JOURNAL OF TROPICAL ANIMAL SCIENCE), 11(2), 41-47.

Imamudin, I., Atmomarsono, U., & Nasution, M. H. (2012). Pengaruh berbagai frekuensi pemberian pakan pada pembatasan pakan terhadap produksi karkas ayam broiler. Animal Agriculture Journal, 1(1), 103-114.

Ishantana, G. (2021). Rasio Penggunaan Protein Pada Broiler Yang Diberi Ampas Tahu Fermentasi Menggunakan Saccharomyces cerevisieae (Doctoral dissertation, Peternakan). Universitas Jambi

Letis, Z. M., Suprayogi, A., & Ekastuti, D. R. (2017). Sediaan daun katuk dalam pakan ayam pedaging menurunkan lemak abdominal, kadar lemak, dan kolesterol daging. Jurnal Veteriner, 18(3), 461-468.

Nuraini, S.A. Latif dan Sabrina. 2007. Peningkatan kualitas limbah Agroindustri dengan kapang urospora crasa sebagai pakan ternak unggas.Universitas Andalas, Padang.

Putra, E. A., & Sjofjan, O. (2021). Evaluasi kandungan nutrisi, tanin, dan densitas biji asam (Tamarindus indica) hasil penggorengan sebagai bahan pakan unggas. Jurnal Peternakan Indonesia (Indonesian Journal of Animal Science), 23(2), 144-150.

Risnajati, D. (2012). Perbandingan bobot akhir, bobot karkas dan persentase karkas berbagai strain broiler. Sains Peternakan: Jurnal Penelitian Ilmu Peternakan, 10(1), 11-14.

Santi, N. P. A. A., & Candrawati, D. P. M. A. (2015). Kecernaan dan nilai nutrisi dedak padi yang difermentasi dengan Saccharomyces sp isolat dari ragi tape. Jurnal Peternakan Tropika, 3(1), 146-160.

Soeparno. 1994. Ilmu dan Teknologi Daging. Cetakan kedua. Yogyakarta (ID): Gadjah Mada University Press.

Tarmidi, A. R. (2010). Penggunaan ampas tahu dan pengaruhnya pada pakan ruminansia. Layanan dan Produk Umban Sari Farm, 1-12.

Downloads

Published

2023-09-30

How to Cite

Bimartha Somantri, B., Frasiska, N., & Dian Wulansari, P. (2023). The Effect of Providing Fermented Katuk Leaves and Tofu Dregs Waste in the Ration on Carcass Weight and Carcass Percentage of Broiler Chickens. Bulletin of Applied Animal Research, 5(2), 73–78. https://doi.org/10.36423/baar.v5i2.1232

Most read articles by the same author(s)