OPTIMALISASI KEMANGI LOKAL JENIS KANDANGU MBUKU SEBAGAI BAHAN PENGAWET ALAMI PADA TELUR AYAM RAS
DOI:
https://doi.org/10.36423/baar.v6i2.1648Abstract
The aim of this research is to determine the effect of different concentrations of kandangu Mbuku flour on water content, antioxidants, Ph, and organoleptics in salted eggs from purebred chickens, including (color, taste, texture and preferences). The research was carried out in the integrated laboratory at Wira Discourse Christian University, Sumba. This research used 200 purebred chicken eggs. This research used a completely randomized design (CRD) consisting of 4 treatments and 5 replications, namely P1= 20% concentration of kandangu mbuku flour, P2= 25% concentration of kanu mbuku flour, P3= 30% concentration of kandangu mbuku flour, P4= concentration 35% corn flour. So there are 20 sample units. The variables observed were water content, pH, antioxidants, and organoleptics (color, taste, texture and preferences). The data obtained is analyzed with a confidence level of 5%, if the results have a real effect then it will be continued with a real difference test. Treatment of kandangu Mbuku flour with each different level can have an influence on changes in color, taste, texture and preferences. However, the highest concentration, namely 35%, can increase the percentage of water content in the egg white and yolk, as well as increase the pH of the egg. The higher the concentration of kadangu mbuku flour given, the more intense the color of the egg yolk will be. Keywords: Cage, Salted Egg, Antioxidant, OrganolepticReferences
Abilawa, A., Aji, C., & Kuncoro, S. (2022). Jurnal Agricultural Biosystem Engineering Build OF AN Egg Salting Machine Based ON THE Thermos Principles. 1983.
Asih, Diah Reni, A. R. (2023). Pengaruh Penambahan Bawang Putih Dan Serai Pada Media Pembuatan Telur Ayam Asin Terhadap Uji Organoleptik. Journal OF Tropical Animal Science AND Technology, 5(2), 13–21. HTTPS://DOI.ORG/10.32938/JTAST.V5I2.4560
Ardhiana, M.Y., B.A. Nugroho., DAN B. Hartanto. 2014. Efisiensi Pemasaran Telur Ayam Ras DI Kecamatan Ringinrejo Kabupaten Kediri. Jurnal Fakultas Peternakan 2 (1): 1-13.
Ariyani, D. D., Hasan, H., & Raharjo, E. I. ( ). Pengaruh Ekstrak Daun Kemangi (Ocimum Basilicum L) Terhadap Daya Tetas Telur Ikan Lele Dumbo (Clarias Gaeriepinus) Yang Diinfeksi Jamur Saprolegnia Sp
Angelina, M., Turnip, M., & Khotimah, S. (2015). Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Daun Kemangi (Ocimum Santum L) Terhadap Pertumbuhan Bacteri Eschericia Coli Dan Staphy Loccocus Aureus. Protobiont, Iv, 184-189.
Abilawa, A., Aji, C., & Kuncoro, S. (2022). Jurnal Agricultural Biosystem Engineering Build OF AN Egg Salting Machine Based ON THE Thermos Principles. 1983.
Asih, Diah Reni, A. R. (2023). Pengaruh Penambahan Bawang Putih Dan Serai Pada Media Pembuatan Telur Ayam Asin Terhadap Uji Organoleptik. Journal OF Tropical Animal Science AND Technology, 5(2), 13–21. HTTPS://DOI.ORG/10.32938/JTAST.V5I2.4560
Cushnie, T. P. T. AND A. J. Lamb. 2005. Review: Antimicrobial ACTIVITY OF FLAVONOIDS. Int. J. Antimicrob. Agents, 26: 343–356.
Darmaputri, N. P. E. C. (2022). Aktivitas Antibakteri Ekstrak Daun Kemangi SEBAGAI Hand Sanitizer Ramah Lingkungan. In Prosiding Workshop DAN Seminar Nasional Farmasi (Vol. 1, PP. 579-589).
Djaelani, M. A. (2016). Kualitas Telur Ayam Ras (Gallus L.) Setelah Penyimpanan Yang Dilakukan Pencelupan Pada Air Mendidih Dan Air Kapur Sebelum Penyimpanan. Kualitas Telur Ayam Ras, 24, 122-127.
Felafu, F., Najoan , M., & Elly, F. (2018). Potensi Pengembangan Peternakan Ayam Ras Petelur Di Kabupaten Halmahera Barat. Jurnal Zootek, Xxxviii, 209-219.
Hastang, Veronica S. L. DAN Arie Prayudi. 2011. Beberapa Faktor YANG Mempengaruhi Jumlah Permintaan Telur Ayam Ras OLEH Konsumen DI Pasar Pa’baeng-Baeng, Makassar. Jurnal Agribisnis. Universitas Hasanuddin. Makassar.
Hidayati, N., & Yogyakarta, A. P. (2022). Pengaruh Pemberian Rasa TERHADAP Kandungan Air, Protein, DAN Lemak PADA Telur. Jurnal Pertanian Agros, 24(1), 312–317.
Ismarani. (2012). Potensi Senyawa Tannin Dalam Menunjang Produksi Ramah Lingkungan Ismarani Abstract MENJADI HYDROLYZABLE TANNIN DAN CONDENSED TANNINS ( PROANTHOCYANIDINS ). Jurnal Agribisnis Dan Pengembangan Wilayah, 3(2), 46–55.
Jannah, R., & Sukatiningsih, N. D. (2014). Formulasi TEPUNG KOMPOSIT DARI TERIGU, KECAMBAH JAGUNG, DAN RUMPUT LAUT PADA PEMBUATAN MI KERING. Jurnal Teknologi Pertanian, 15(1), 15-24.
Jazil, N., A. Hintono, S. Mulyani. 2013. Penurunan KUALITAS TELUR AYAM RAS DENGAN INTENSITAS WARNA COKLAT KERABANG BERBEDA SELAMA PENYIMPANAN Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan 2(1):43-47.
Hidayati, N., & Yogyakarta, A. P. (2022). Pengaruh Pemberian Rasa TERHADAP Kandungan Air, Protein, DAN Lemak PADA Telur. Jurnal Pertanian Agros, 24(1), 312–317.
Lizayana, Mudatsir, & Iswandi. (2016). Densitas Bakteri Pada Limbah Cair Pasar Tradisional. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pendidikan Biologi, 1(1), 95–106.
LUKMAN HARIS, MEGA OLFA. (N.D.). Pengaruh Pengunaan Jahe Mera Pada Pembuatan Telur Asin Cara Basah Terhadap Kualitas Fisik Telur Asin. 0, 1–10.
Marwansyah, M., & Sajidah, A. (2020). Pengaruh Pemberian Ekstrak Daun Salam (Syzygium Polyanthum) Terhadap Penyembuhan Luka Insisi Pada Tikus Putih (Rattus Norvegicus Strain Wistar). Jurnal Citra Keperawatan, 8(1), 7–15. HTTPS://DOI.ORG/10.31964/JCK.V8I1.135
Mudawamah Rohmatul Siti. (2015). Mudwandah.Pdf (Pp. 1–60).
Nuruzzakiah, Rahmatan Hafnati, Syafrianti Devi. (2016). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pendidikan Biologi, 66(1), 37–39.
Tropika, P., Wayau, S. G., Wiyana, I. K. A., & Wijana, I. W. (2019). Pengaruh Lama Penyimpanan Terhadap Kualitas Telur Itikdi Dataran Tinggi Bedugul. Peternakan Tropika, 7(3), 1334–1347.
Kumaji, S. S. (2019). Pengaruh Lama Penyimpanan Telur Ayam Ras Pada Suhu Refrigerator Terhadap Jumlah Bakteri. Jurnal Ilmu Pendidikan Nonformal, V, 119-128.
Leki, A. T., Ina , Y. T., & KAKA, A. (2022). Pengasapan Telur Dengan Lama Waktu Yang Berbeda Dan Pengaruh Asap Kesambi (Schleihera Oleosa Merr) Terhadap Fisikokimiawi Dan Organoleptik Telur Ayam. Jurnal Peternakan Nusantara, Viii, 69-78.
Lestari, D. A., & Apriliana, E. (2016). Efek Potensial Daun Kemangi (Ocimum Basilicum L.) Sebagai Pemanfaatan Hand Sanitizer. Majority, V, 124-129.
Hidayati, N., & Yogyakarta, A. P. (2022). Pengaruh Pemberian Rasa TERHADAP Kandungan Air, Protein, DAN Lemak PADA Telur. Jurnal Pertanian Agros, 24(1), 312–317.
Lizayana, Mudatsir, & Iswandi. (2016). Densitas Bakteri Pada Limbah Cair Pasar Tradisional. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pendidikan Biologi, 1(1), 95–106.
LUKMAN HARIS, MEGA OLFA. (N.D.). Pengaruh Pengunaan Jahe Mera Pada Pembuatan Telur Asin Cara Basah Terhadap Kualitas Fisik Telur Asin. 0, 1–10.
Marwansyah, M., & Sajidah, A. (2020). Pengaruh Pemberian Ekstrak Daun Salam (Syzygium Polyanthum) Terhadap Penyembuhan Luka Insisi Pada Tikus Putih (Rattus Norvegicus Strain Wistar). Jurnal Citra Keperawatan, 8(1), 7–15. HTTPS://DOI.ORG/10.31964/JCK.V8I1.135
Muchtadi, D. (2013). Antioksidan Dan Kiat Sehat Di Usia Produktif. Bandung: Alfabeta.
Nuzulia, R., & Santoso, O. I. (2017). Pengaruhekstrakdaun Kemangi (Ocimum Basilicum Linn) Pada Berbagai Konsentrasi Terhadap Viabilitasbakteristreptococcus Mutans: Studi Pada Mahasiswa Fakultas Kedokteranuniversitas Diponegoro. Jurnal Kedokteran Diponegoro, Vi, 1565-1571.
Pertiwi, C. A. (2018). Perbandingan Kadar Potein Pada Telur Ayam Kampung,Telur Ayam Ras,Dan Telur Puyuh Yang Dijual Di Pasar Pepelegi Waru Sidoarjo.
Pinsar, P. (2016). Faktor Yang Mempengaruhi Kualitas Telur .
Purwaningsih, D, M.A Djaelani, DAN T.R Saraswati. 2016. Kualitas Telur Ayam Ras Setelah Pemberian Olesan Lidah Buaya (Aloe VERA) DAN Lama Penyimpanan Waktu YANG Berbeda. Skripsi. Fakultas Sains DAN Matematika. Universitas Diponegoro. Semarang
Ramdani, N. F., & Mambo, C. (2014). Uji Efek Daun Kemangi (Ocimum Basilicum L.) Terhadap Penyembuhan Luka Insisi Pada Kelinci (Oryctolagus Cuniculus). E-Biomedik, 2(1).
Romadanu, Ramdani, S. H., & Ramdani, S. D. (2014). Pengujian Aktivitas Antioksidan Estrak Bunga Lotus (Nelumbu Nucifera). Fishtech, Iii, 1-7.
Sarma, D. S. K & Babu, A. V. S. (2011). Pharmacognostic AND PHYTOCHEMICAL STUDIES OF Ocimum AMERICANUM. Journal OF Chemical AND Pharmaceutical Research. 3(3): 337-347.
Setyono, D. J., Ulfah, M., & Suharti, S. (2013). Sukses Meningkatkan Produksi Ayam Petelur. Penebar Swadaya Grup.
Soares, J.R., Dinis, T. C. P., Cunha, A. P., Almeida, L. M. 1997. Antioxidant Activities OF Some Extract OF Thymus ZIGIS. Free Radical Biology AND Medicine. 26: 468–478. Soekarto, Soewarno T. Penilaian ORGANOLEPTIK: UNTUK INDUSTRI PANGAN DAN HASIL PERTANIAN. (No Title), 1985.
Sudarsono, Gunawan D., Wahyuono S., Donatus I.A. DAN Purnomo. 2002. Tumbuhan Obat Ii. Yogyakarta: Pusat Studi Obat Tradisional Universitas Gadjah Mada, HH: 136-140.
Sudaryani, T. DAN H. Santosa. 2003. Manajemen Pemeliharaan Ayam Ras. Penebarn Swadaya, Jakarta
Suhartono, E., Fujiati, Aflanie, I. 2002. Oxygen Toxicity BY Radiation AND Effect OF Glutamic Piruvat Transamine (Gpt) Activity Rat Plasma AFTER Vitamine C Treatmen. Diajukan PADA Internatinal SEMINAR ON Environmental Chemistry AND Toxicology. Yogyakarta.
Tallama, Fitriani. 2014. Efektivitas Ekstrak Daun Kemangi (Ocimum BASILICIUM L) Terhadap Penurunan Kadar Volatile Sulfur Compounds (Vscs). Unhas: 35-38.
Timotius, Limanan, D., & Ferdinal, F. (2021). Uji Toksisitas, Aktivitas Antioksidan Dan Kadar Metabolit Sekunder Daun Kemangi (Ocimum × Africanum Lour). Jurnal Muara Medika Dan Psikologi Klinis, I, 139-146.
Umar, M. M., Sudaryani. S DAN Fuah. A. M. 2000. Kualitas Fisik Telur Ayam Kampung Segar DI Pasar Tradisional, Swalayan DAN Peternak DI Kotamadya. Media Peternakan. Bogor
Wibisona, W. (N.D.). Analisis Faktor Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Telur Ayam Di Indonesia.