The Effect of Giving Pineapple Extracts on Quality of Milk Tofu

Authors

  • Rita Purwasih Politeknik Negeri Subang
  • Enceng Sobari Politeknik Negeri Subang
  • Sri Puri Andani Politeknik Negeri Subang

DOI:

https://doi.org/10.36423/baar.v3i2.689

Abstract

This research aims to determine the effect of differences in the administration of pineapple extract on the quality of milk tofu. The benefit of this research is that it can determine the effect of different pineapple extracts on the quality of milk tofu. The experimental design used was Completely Randomized Design (CRD) with 3 treatments and 3 replications, with T0 treatment adding 35 ml vinegar acid, T1 adding Queen pineapple extract 70ml, T2 adding Cayenne pineapple extract 70 ml. The parameters observed were protein content, and hedonic tests namely color, taste, aroma, and texture. The data generated were analyzed with Analysis of Variance (ANOVA) with a significance level of 5%. The hedonic test data were analyzed using Kruskal Wallis. If there is a real effect, followed by Duncan's test. The results obtained are that there are differences in the administration of pineapple extract on the taste and texture of tofu milk. Tofu milk with the addition of 70 ml Queen pineapple extract (T1) is the best treatment. Keywords: bromelin, hedonic, quality, pineapple, protein, tofu.

References

Anggraini, R. P., Rahardjo, A. H. D., & Santosa, R. S. S. (2013). Pengaruh Level Enzim Bromelin Dari Nanas Masak Dalam Pembuatan Tahu Susu terhadap Rendemen dan Kekenyalan Tahu Susu. Jurnal Ilmiah Peternakan, 1(2), 507–513.

Aryanti, N., Kurniawati, D., Maharani, A., & Wardhani, D. H. (2016). Karakteristik Dan Analisis Sensorik Produk Tahu dengan Koagulan Alami. Jurnal Ilmiah Teknosains, 2(2), 73–81. https://doi.org/10.26877/jitek.v2i2/Nov.1206

Arziyah, D., Yusmita, L., & Ariyetti, A. (2019). Analisisi Mutu Tahu dari Beberapa Produsen Tahu di Kota Padang. Jurnal Teknologi Pertanian Andalas, 23(2), 143–148. https://doi.org/10.25077/jtpa.23.2.143-148.2019

Fitasari, P., Syahrir, M., & Mustarin, A. (2018). Diversifikasi Produk Susu Pasteurisasi Dengan Penambahan Sari Buah Jambu Biji Merah (Psidium gujava Linn). Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 4(0), 69–75. https://doi.org/10.26858/jptp.v4i0.6914

Krisnaningsih, A. T. N., & Hayati2, M. (2014). Pemanfaatan Berbagai Ekstrak Buah Lokal Sebagai Alternatif Acidulant Alami Dalam Upaya Peningkatan Kualitas Tahu Susu. Jurnal Ilmiah Cendekia, 12(3).

Maitimu, C. V., Legowo, A. M., & Al-Barrii, A. N. (2013). Karakteristik Mikroskopis, Kimia, Fisik dan Organoleptik Susu Pasteurisasi dengan Penambahan Esktrak Daun Aileru (Wrightia calycina) Selama Penyimpanan. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 2(1), 18–29.

Martins, B. C., Rescolino, R., Coelho, D. F., Zanchetta, B., Tambourgi, E. B., & Silveira, E. (2014). Characterization of Bromelain from Ananas Comosus Agroindustrial Residues Purified by Ethanol Factional Precipitation. Chemical Engineering Transactions-The Italian Association of Chemical Engineering, 37, 781–786.

Masri, M. (2014). Isolasi dan Pengukuran Aktivitas Enzim Bromelin dari Ekstrak Kasar Bonggol Nanas (Ananas comosus) pada Variasi Suhu dan pH. Biogenesis: Jurnal Ilmiah Biologi, 2(2), 119–125. https://doi.org/10.24252/bio.v2i2.478

Miskiyah, Usmiati, S., & Mulyorini. (2011). Effect of proteolitic enzymes with probiotic of lactic acid bacteria on characteristics of cow milk dadih. Jurnal Ilmu Ternak Dan Veteriner, 16(4), 304–311. https://doi.org/10.14334/jitv.v16i4.627

Mulyono, N., Rosmeilia, E., Moi, J. G. P., Valentine, B. O., & Suhartono, M. T. (2013). Quantity and Quality of Bromelin in Some Indonesian Pinapple Friuts. International Journal of Applied Biology and Pharmaceutical Technology, 4(2), 235–240.

Mustakim, M., Muarifah, R. F., & Awwaly, K. U. A. (2012). Pembuatan keju dengan menggunakan enzim renin Mucor pusillus amobil. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 19(2), 137–149.

Nurhidajah, & Suyanto, A. (2012). Kadar Kalsium dan Sifat Organoleptik Tahu Susu dengan Variasi Jenis Bahan Penggumpal. Jurnal Pangan dan Gizi, 3(5), 39–48. https://doi.org/10.26714/jpg.3.2.2012.%p

Paramitha, D. A. (2017). Sifat Organoleptik Tahu Susu dengan Jumlah Pemakaian Koagulan yang Berbeda. Jurnal Pariwisata Pesona, 2(2), 1–11. https://doi.org/10.26905/jpp.v2i2.1646

Ramdani, H., Suprayatmi, M., & Rachmawati, R. (2016). Pemanfaatan Puree Pepaya (Carica Papaya L.) dan Puree Nanas (Ananas Comosus L.) Sebagai Alternatif Bahan Baku Produksi Gumdrops. Jurnal Agroida, 2(2), 78–86. https://doi.org/10.30997/jag.v2i2.941

Rokhayati, U. A. (2011). Pengaruh Penggunaan Asam Cuka dan Substitusi Susu Kedelai terhadap Bau Susu. Jurnal Inovasi, 8(01), 113–122.

Sarkar, S., Ahmed, M., Mozumder, R., & Saeid, A. (2017). Isolation and characterization of bromelain enzyme from pineapple and its utilization as anti-browning agent. Process Engineering Journal, 1, 52–58.

Sidi, N. C., Widowati, E., & Nursiwi, A. (2014). Pengaruh Penambahan Karagenan pada Karakteristik Fisikokimia dan Sensoris Fruit Leather Nanas (Ananas Comosus L. Merr.) dan Wortel (Daucus Carota). Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 3(4), 122–127.

Winarno, F. G. (1993). Pangan: Gizi, teknologi dan konsumen. Gramedia Pustaka Utama.

Wuryanti. (2004). Isolasi dan Penentuan Aktivitas Spesifik Enzim Bromelin dari Buah Nanas (Ananas comosus L.). Jurnal Kimia Sains dan Aplikasi, VII(3), 78–82.

Yulianingsih, E., Sulistyoningsih, M., & Ulfah, M. (2018). Pengaruh Penambahan Ekstrak Nanas dan Lama Pemasakan terhadap Kadar Protein dan Organoleptik Tahu Susu. Bioma : Jurnal Ilmiah Biologi, 5(2), 49–64. https://doi.org/10.26877/bioma.v5i2.2523

Yuniwati, M., Yusran, & Rahmadany. (2008). Pemanfaatan Enzim Papain Sebagai Penggumpal dalam Pembuatan. Seminar Nasional Aplikasi Sains dan Teknologi 2008 – IST AKPRIND Yogyakarta 127–133.

Yusrina, I. H., Purwasih, R., & Fathurohman, F. (2019). Pemanfaatan Limbah Keju Mozzarella sebagai Minuman Fungsional dengan Penambahan Rasa Nanas dan Jeruk Siam. Bulletin of Applied Animal Research, 1(1), 1–7. https://doi.org/10.36423/baar.v1i1.157

Published

2021-09-30