The Interactive Effect between Fermentation with Trichoderma reesei on Ammoniation on Fiber Component of Sugar Palm Pulp

Authors

  • Nurul Husnah Febrianti Universitas Diponegoro
  • Agung Subrata Universitas Diponegoro
  • Joelal Achmadi Universitas Diponegoro

DOI:

https://doi.org/10.36423/baar.v2i2.468

Abstract

The purpose of this research was to examine the combination effect of fermentation time by Trichoderma reesei and ammoniation on fiber component of sugar palm pulp. The research used sugar palm pulp from Boyolali which was sun-dried. Sugar palm pulp fermentation with Trichoderma reesei requires nitrogen for microbial growth. Ammoniation process could loose lignocellulosic bonds and provides the nitrogen supply for Trichoderma reesei, therefore these treatments could optimize Trichoderma reesei in the fermentation process. Samples were fermented for 0, 3 and 6 days with 1,5% Trichoderma reesei. The research treatments were allocated according to a completely randomize design with  pattern of 2x3 factorial. First factor was ammoniation treatment and second factor was variation of fermentation time. The parameters observedd were NDF, ADF, hemicellulose, cellulose and lignin. Research result showed that there is was no interactive effect between treatments on reducing levels of NDF and ADF, but interaction treatments decreased (P<0.05) levels of, cellulose and lignin. In conclusion, the interactive effet between fermentation time with Trichoderma reesei and ammoniation reduce levels of hemicellulose, cellulose and lignin in sugar palm pulp.

References

Andayani, J. 2008. Evaluasi kecernaan in sacco beberapa pakan serat yang berasal dari limbah pertanian dengan amoniasi. J. Ilmiah Ilmu-Ilmu Peternakan. 11 (2): 88 – 92.

AOAC, 2005. Official Methods of Analysis. 18th. Association of Analytical Chemist, Washington D. C.

Dewi, A. A., B. I. M. Tampoebolon dan E. Pangestu. 2019. Pengaruh lama fermentasi kulit kacang tanah teramoniasi terhadap kandungan bahan kering total, neutral detergent fiber dan acid detergent fiber. J. Agromedia. 37 (2): 34-42.

Fariani, A., dan S. Akhadiarto. 2016. Pengaruh lama ensilase terhadap kualitas fraksi serat kasar silase limbah pucuk tebu (Saccharum officinarum) yang diinokulasi dengan bakteri asam laktat terseleksi. J. Teknologi Lingkungan. 13 (1): 85-92.

Jaelani, A. 2007. Optimalisasi fermentasi bungkil inti sawit (Elaeis guineensis jacq) oleh kapang Trichoderma reesei. J. Ilmu Ternak Universitas Padjadjaran. 7 (2): 88-94.

Kodri, K., B. D. Argo dan R. Yulianingsih. 2013. Pemanfaatan enzim selulase dari Trichoderma reseei dan Aspergillus niger sebagai katalisator hidrolisis enzimatik jerami padi dengan pretreatment microwave. Jurnal Bioproses Komoditas Tropis. 1 (1): 36-43.

Murad and Azzaz. 2010. Cellulase and dairy animal feeding. J. Biotechnology. 9 (3): 238-258.

Naufala, W. A. dan E. S. Pandebesie. 2015. Hidrolisis eceng gondok dan sekam padi untuk menghasilkan gula reduksi sebagai tahap awal produksi bioetanol. J. Teknik ITS. 4 (2): 109-113.

Ngaji, S. H., A. Saleh dan M. Nenobais. 2016. Pengaruh fermentasi kulit buah kopi dengan Trichoderma reseei yang ditambah Zn–Cu isoleusinat terhadap perubahan kandungan nutrisi. J. Nukleus Peternakan. 3 (1): 9-16.

Styawati, N. E. 2014. Pengaruh lama fermentasi Trametes sp. terhadap kadar bahan kering, kadar abu, dan kadar serat kasar daun nenas varietas Smooth cayene. J. Ilmiah Peternakan Terpadu. 2 (1): 19-24.

Downloads

Published

2020-09-30